Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu

Yazar

Şermin Yaşar, 1982 Berlin doğumlu olup Türk Dili ve Edebiyatı mezunudur. Yüksek lisansını yine edebiyat alanında yapan yazar, reklam ve medya sektöründe metin yazarlığı, reklam yazarlığı, kreatif (yaratıcı) direktörlük yapmıştır. Mesleğine devam ederken bir yandan da Oyuncu Anne isimli sosyal medya hesapları üzerinden çocuklarıyla oynadığı yaratıcı ve gelişimlerini destekleyici oyunları paylaşarak ülkenin dört bir yanındaki annelerle arkadaşlık ağı kurmuştur. Çocuk edebiyatına Çok Hayal Kuran Çocuk, Oyun Takvimi, Dedemin Bakkalı, Dedemin Bakkalı Çırak, Tilki Masalları, Cingo, Kuş Masalları, Abartma Tozu, Bizimki, Oh Ne Âlâ Memleket gibi eserlerini kazandırmıştır. Ayrıca, Tarihi Hoşça Kal Lokantası, Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu, Gelirken Ekmek Al ve Kalk Yerine Yat isimli öykü kitaplarının yazarı olan Şermin Yaşar’ın Deli Tarla isimli kitabı 2020 Sait Faik Hikaye Ödülü’ne layık görülmüştür.

Kitap

Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu, öykü kitabı 19 adet öyküden oluşmaktadır. İnsana dair öykülere yer veren yazar, yaşanmışlıkları, yarım kalmışlıkları, içimizdeki kırıklıkları, huzursuzlukları ve dahi insana dair farklı duyguları akıcı bir dille anlatıyor.

Kitap yorumu

Yazarın okuduğum ikinci kitabı ve yine bayıldım! İnsana ait duyguların hareket ve düşüncelere hakim olduğu bir dünyaya kapı açılıyor ve o kapıdan giren okuyucu hislerin oluşturduğu o puslu havada kolayca yolunu buluyor. Bazen hüzünle, bazen şaşkınlıkla ve bazen de kızgınlıkla okunan öykülerin her biri bizden bir şeyler içeriyor.

Kitap, insani duyguları harekete geçiriyor. Her bir öykünün kendine has karakterleri insana dokunuyor; Sanki içimizden birileri imiş gibi yaralarını sarmaya, dertlerine çözüm bulmaya çalışıyoruz.

Öykülerde kalbimize dokunan insanları görüyoruz; çevremizde olan ama fark edemediğimiz veya fark etsek dahi davranışlarına anlam veremediğimiz insanlara denk geliyoruz. Bazen de okuyucu karakterde kendini buluyor.

Ben, kitapta geçen karakter betimlemelerini, onların hal ve hareketlerinin ifadelerini çok başarılı buluyorum. Anlatılan olaylar gerçek hayattan alınmış gibi; komşu ile yapılan sohbette dinleniyormuş gibi hiç sıkılmadan okunabiliyor. Ayrıca, duygu geçişlerini başarılı buluyorum ve seviyorum, örneğin hüzünden mizaha geçişler insana çölde bir vaha gibi geliyor. Bir acının ortasında geliveren mizahi bir öğe okuyucuyu istemsizce gülümsetebiliyor.

Kısaca, olaylara farklı bir açıdan bakan, benzetmelerle süslenerek işlenmiş duygu yüklü bir kitap bizi bekliyor.

Ben bu kitabı okurken “Tarihi Hoşça Kal Lokantası” kitabında olduğu gibi özellikle kelime oyunlarından, benzetmelerden ve öyküler içine yer yer yerleştirilen mizah ifadelerinden çok keyif aldım. Herkes öykü sevmez ancak Şermin Yaşar’ın tarzı biraz farklı ve anlatımı keyifli, bu yüzden okumanızı tavsiye ediyorum ve keyifli okumalar diliyorum!

Not: Her bir okuyucunun en çok beğendiği öykü/ler değişecektir elbette ama tüm öyküleri beğenmekle beraber benim en çok beğendiğim ya da bana dokunan öyküleri buraya not düşmek istiyorum; “Remzi”, “Ömer”, “Son Durak” ve “Son Attığın Kartopunun İçine Taş Sakladığını Bilmiyordum”.
Sizler de yoruma en sevdiğiniz öyküleri paylaşmak ister misiniz?

Künye

Yazar: Şermin Yaşar

Sayfa sayısı: 168 sayfa

Yayınevi: Doğan Kitap Yayınları

İçindekiler

1- Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu, sayfa-13
2- Berhudar Olayım Necmi Enişte, sayfa-21
3- Kimlikte Nurşen, sayfa-29
4- Vecdi Çiçek Açtı, sayfa-39
5- Remzi, sayfa-54
6- Yalan Dünya Fani Dünya, sayfa-65
7- Fehime Halamı Kaybedip Tekrar Bulduğumuz Gün, sayfa-73
8- Abajur, sayfa-80
9- İstiklal Madalyası, sayfa-93
10- Ömer, sayfa-98
11- Son Durak, sayfa-107
12- Muzaffer Bey ve Büyük Düşmanı, sayfa-118
13- Hiç, sayfa-130
14- Teessüf Ederim Muazzez, sayfa-135
15- Bir Sizin Kollarınızda, sayfa-138
16- Baba Malı, sayfa-148
17- Çatlak, sayfa-155
18- Son Attığın Kartopunun İçine Taş Sakladığını Bilmiyordum, sayfa-158
19- Geçtiğimiz Kırk Gün, sayfa-161

Arka kapak

Hayat ne biriktirir bizim için?
Kırık dökük aşklar, yaşanmamışlıklar, olmamışlıklar, bir çocukluk anısına teğellenmiş hüzünler, aşkın sonsuz bekleyişleri, ayrılıklar, kentler, köyler, yollar, rüzgârlar, gündoğumları, biraz keder, biraz da neşeyle çatılmış evler… Hayat bizim için saklamaya hazır olduklarımızı, bize yakışanları, ihtiyacımız olanları ve bizi büyütecekleri, bizi biz edecekleri biriktirir…
 
Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu gidenler için bir ağıt, kalanlar içinse bir şiir, biriktirilmiş insan öyküleri…
 
Şermin Yaşar, Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu’nda o çok özlediğimiz “insan”a bütün görkemiyle geri döndürüyor bizi. Hazırlayın yüzünüzü. Gülüşünüzün yanına biraz da keder koyun, okurken biraz ondan alacaksınız, biraz bundan. Kıtlama çay içer gibi…

Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu’ için 23 yanıt

Add yours

  1. Popüler kitapların yerine saklı hazineleri bize tanıttığınız yazılarınız takdire şayan. Güzel kitap yorumlarınız ile kitapları okumaya bizi daha fazla teşvik ediyorsunuz. Teşekkürler.

    Liked by 1 kişi

  2. Bu blogun en sevdiğim özelliği, yeni yazar ve kitaplarla karşıma çıkması 🤗 Çok kıymetli yorumlarınız için teşekkür ederim 🙏

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.

Yukarı ↑

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın