Acı Kahve

Yazar

Agatha Christie; Polisiye romanların yanı sıra aşk romanları ve tiyatro oyunları da yazan ingiliz asıllı yazar, yarattığı dedektif Hercule Poirot karakteri ile polisiye edebiyatında en önemli isimlerden birisi olmuştur. Yarattığı gizemli ortamlar ve bilinmezlik duygusu ile okuyucuyu kitaba bağlayan ve sonunda sürpriz katil ile herkesi şaşırtan değerli bir polisiye yazarıdır.

Kitap

Acı Kahve; 1930 yılında yazılmış tiyatro oyununun adıdır. Çok daha sonra 1998 yılında Charles Osborne tarafından romanlaştırılmıştır. (Charles Osborne, Agatha Christie mirasçıları tarafından Agatha adına eser üretmesine izin verilen tek yazardır.)

Peki bu tiyatro oyununda ve sonra roman olmuş bu eserde bizi ne bekliyor? Ünlü bir fizikçi olan Sir Claude Avory çok önemli bir formül üretir. Bu formülün aile üyeleri veya başkaları tarafından çalınacağına dair şüpheler duymaktadır. Bu nedenle Poirot’u malikanesine davet eder. Ancak Poirot geldiğinde formül çalınmıştır ve bir de ceset vardır.

Kitap yorumu

Agatha Christie, her zaman bizi şaşırtmak için uğraşmış ve bunu başarabilmek için olayların birbirine düğüm olmasını sağlamıştır. Peki bu düğümü kim çözecek? Büyük İskender mi? Tabi ki değil O önemli şahsiyet tarihe karışalı çok oldu. Onun yerine günümüz şartlarına daha uygun pimpirikli dedektif Poirot var.

Yazarımız Poirot’un müthiş dikkatini ve zekasını kullanarak olayları çözüme kavuşturmayı seviyor. Bu serüvende Arthur Hastings, Poirot’un en büyük yardımcısı oluyor.

Davet üzerine Sir Claude’nin malikanesine gelen bu ikili bir cesetle ve çözüm bekleyen sorularla karşılaşıyorlar. Hem formülü kim çalmış olabilir ki? Sir Claude, yemek sonrası herkesi kütüphane odasına davet ediyor ve kapıları dışarıdan kitlemesi için uşağa emir veriyor. Kahvesini yudumlayan malikane halkı çok ilginç bir teklifle karşılaşıyorlar; birazdan ışıklar kapanacaktır ve formülü kim aldıysa masanın üzerine bırakması için süre tanınacaktır. Fakat beklenen olmaz ve olaylar karışır…

Agatha Christie’nin kitaplarında okuyucunun her zaman ters köşe olması tesadüf olmasa gerek. Ben bunu yazarın kurgusal başarısına bağlıyorum. Şahsen bu kitabını okurken bazı tahminlerde bulundum ama sonunda yine şaşırdım diyebilirim. Belki okuyucular Poirot’tan daha zeki çıkar ve hemen katili/hırsızı buluverirler, kimbilir 🙂

Ben açıkçası kitabı biraz basit buldum, belki tiyatro eserinden çevrildiği içindir ama yine de okunabilir. Günümüzde yazılmış birçok polisiye eserden sonra basit gelmesi de normal gözüküyor. Yine de Poirot’tan vazgeçmeyiz 🙂

Bir tavsiye; Hercule Poirot karakteri için, bir ingiliz tv kanalında, “Agatha Christie’s Poirot” veya kısaca “Poirot” isimli 13 sezonluk dizi çekilmiş olup 1989-2013 yılları arasında televizyonda yayınlanmıştır. Hercule Poirot rolünde ingiliz oyuncu David Suchet’i görüyoruz. İngiliz oyuncunun bu karaktere çok yakıştığını düşünüyorum. İlgilenenler bu seriyi internetten bulup keyifle izleyebilirler.

Yazarın diğer kitap yorumuna göz atmak isterseniz; On Kişiydiler (On Küçük Zenci)

Künye

Yazar: Agatha Christie

Sayfa sayısı: 152 sayfa

Çevirmen: Dilek Akari

Özgün Adı :  Black Coffee

Yayınevi: Altın Kitaplar Yayınevi

Arka kapak

Ünlü bir fizikçi olan Sir Claude Avory savunma sanayi alanında çok önemli bir formül üretir. Ancak aile fertlerinin bu formülü çalacağından şüphe etmektedir. Duruma açıklık getirmesi için ünlü dedektif Hercule Poirot’yu malikânesine davet eder. Bu arada Sir Avory tüm aile fertlerini de çağırmıştır. Yemek sonrası kütüphanede bir yandan kahvesini yudumlarken bir yandan da onlarla sohbet edecektir. Çünkü formülün akrabaları tarafından çalındığını anlamıştır. Uşağına gizlice kapıyı kilitlemesini emreder, misafirlerine de ışıkların kısa bir süreliğine kapatılacağını ve formülü çalan kişinin kâğıdı sehpanın üzerine koymasını söyler. Ancak ışıklar yandığında misafirler kendilerini hiç de beklemedikleri bir manzaranın içinde bulurlar; ortada boş bir zarf ve bir ceset vardır. Poirot malikâneye ulaştığında Sir Avory’nin cansız bedeniyle karşılaşır. Şimdi her şey ünlü dedektifin keskin zekâsına, müthiş dikkatine ve eşsiz gözlemine kalmıştır… “Poirot… tıpkı sade bir kahve gibi canlandırıp ilham veriyor. Acı Kahve, Christie hikâyelerine yapılmış hoş bir katkı.” Publishers Weekly

Acı Kahve’ için 2 yanıt

Add yours

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın