Doktor Moreau’nun Adası

Yazar

H.G.Wells, 1866-1946 yılları arasında yaşamış olan ingiliz yazardır. Bilimkurgu dalının öncülerinden sayılan yazarın bu dalda yazdığı birçok kitabı vardır. Zaman Makinesi, Dünyalar Savaşı ve Görünmez Adam bunlardan bazılarıdır. Kitaplarında teknolojinin veya bilimin gelecekte meydana getireceği toplumsal ve sosyal yansımalara değinmiştir.

“Ana Hatlarıyla Dünya Tarihi-1” (Outline of History) isimli kitabı ile 1920 yılında o günün en önemli insanlık tarihi kitaplarından birini yazmıştır. M.K.Atatürk, bu kitapta geçen dünya görüşünü incelemiş olup kitabın bazı bölümlerinden, “Nutuk” adlı eserinde, bahsetmiştir.

Kitap

Doktor Moreau’nun Adası; İnsanların yaşam alanına çok uzak bir yerde Doktor Moreau’ya ait bir ada mevcuttur. Doktor, bu adada, ahlaki olup olmadığı sorgulanabilir bilimsel deneyler gerçekleştirmektedir: hayvansı insan ya da insansı hayvan. Prendick olmasa idi bu adada olanları bilemeyecektik. Çünkü, gemi kazasından kurtulan Prendick bu adaya düşüyor, adada başına gelen akıl almaz olaylar sonucunda kafayı yeme noktasına geliyor ve bunu biz okuyuculara aktarıyor.

Kitap yorumu

Severek okuduğum bu kitap, okuyucuya hem farklı bir macera hem de üstüne düşünülmesi gereken fikirler sunuyor.

Genel olarak konusuna değinecek olursam, Gemi yolculuğu yapmakta olan Prendick isimli bir adamın deniz kazasından şans eseri kurtulmasını ve esrarengiz bir adaya düşmesini anlatıyor.

Adada yaşam hiç de normal gözükmüyor. Doktor Moreau ve garip yardımcıları Prendick’i yaptıkları deneylerden uzak tutmaya ve korumaya çalışsalar da Prendick kendisini tam da esrarengiz olayların içinde buluveriyor. Gündüz farklı, gece farklı olaylar meydana gelirken Prendick karşılaştığı yaratıklardan korkuyor ve adadan kaçmanın planlarını yapmaya başlıyor. Gerilim ve korku dolu dakikalar Prendick’i bekliyor.

Distopik tarzda yazılmış bu kitapta, bir ada ve ada içerisinde yapılan deneyler sonucu ortaya çıkmış yaratıklara tanık oluyoruz. Adada yaşayan herkesin kendine ait kuralları var ve kuralları bozan cezalandırılıyor. Acaba Prendick ne tür yaratıklarla karşılaşıyor? En can alıcı soru ise bu yaratıklar özünde insan mı yoksa hayvan mı?

Kitap, biraz da okuyucuyu felsefi değerlendirmeler yapmaya itiyor. Ne gibi mesela? Yeni türler yaratmanın ahlaki boyutu nedir? Amacından sapmış bir bilimin neden olabileceği felaketler nelerdir? Dış görünüş değişebilir ama ya hisler? Bilim ne denli gelişebilir ki hayvandan insana veya tam tersi bir dönüşüm sürecini kısaltsın?

Akıcı ve basit dilli olan bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum ve keyifli okumalar diliyorum!

Künye

Yazar: Herbert George Wells (H.G.Wells)

Sayfa sayısı: 197 sayfa

Çevirmen: Ali Kaftan

Özgün Adı :  The island of Dr. Moreau

Yayınevi: İthaki Yayınları

Arka kapak

Edward Prendick, geçirdiği bir gemi kazası sonucunda kendisini Pasifik Okyanusu’nun ortasında, kimselerin uğramadığı volkanik bir adada bulur. Ama şansına, ada pek ıssız sayılmaz: Kendisini deneylerine adamış bir bilim adamı olan Dr. Moreau, alkolok asistanı Montgomery, onun tuhaf hizmetkarı M’ling ve Moreau’nun korkunç deneylerinin ürünü tuhaf yaratıklar. Prendick, adanın içindeki ormanlarda pusu kuran tehlikelerin arasında çıktığı yolculuklarda garip ayinlerle, Kanun’la karşılaşacak, yeni ve tuhaf arkadaşlar edinecektir. Bilimkurgunun büyük ustalarından H. G. Wells’ten, doğayla oyuna girişmenin tehlikelerini ve insan olmanın anlamını sorgulayan, çarpıcı bir başyapıt.

Doktor Moreau’nun Adası’ için 7 yanıt

Add yours

  1. 👏 😊 Ellerinize sağlık yine harika ve farklı bir eseri bize sunduğunuz için… en kısa zamanda okumak istiyorum. Macera, gerilim ve polisiye kitaplarını çok seviyorum. ☺

    Liked by 1 kişi

  2. Konusu oldukça merak uyandırıcı, yorumunuz için teşekkürler, ilk fırsatta edineceğim, kitap alışveriş listem tavsiyelerinizle şekilleniyor.

    Liked by 1 kişi

  3. Çok geç tanıdığım ama tanıyınca da çok sevdiğim bir yazar olmuştu kendisi ☺️ Gerilim dolu kitapları pek sevmesem de bunu okuyacağım . “Körler ülkesi” kitabını da tavsiye ederim eminim ki onu da beğenerek okuyacaksınız ☺️

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.

Yukarı ↑

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın