Shantaram

Yazar

Gregory David Roberts, Avustralya Melbourne’de doğdu. Bir dizi silahlı soygun suçundan dolayı on dokuz (19) yıl hapse mahkum edildi. Cezasını çekerken hapisten kaçıp on yıl (10) boyunca Bombay’da kaçak yaşadı. Gecekondu sakinleri için ücretsiz bir klinik işletti. Bombay mafyası için kalpazanlık ve silah kaçakçılığı yaptı. Tekrar yakalanınca cezasını çekti ve serbest kaldığında başarılı bir medya şirketi kurdu. Roberts, artık tam zamanlı bir yazar ve Bombay’da yaşıyor. Hapishanede sosyal hayattan uzak kaldığında kendini yazmaya verdi ve ilk romanı olan, otobiyografik tarzda yazılmış, Shantaram ortaya çıktı.

Kitap

Avustralya’daki bir hapishaneden kaçan ve Hindistan’da yeniden hayat kuran bir adamın romanını içeren bu kitapta yazarın hayatından kesitlere tanıklık ediyoruz. Hindistan’da başına gelen olaylar, yaşadığı ve gördüğü ortamlar, arkadaş çevresi, girdiği iş çevresi ve tanıştığı yeni insanlar hep Hint Kültürünü anlatmakta ve Hindistan’dan kesitler sunmaktadır.

Kitap yorumu

Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine okuduğum bu kitap bize Hindistan’ı ve Hint Kültürünü anlatıyor. Yazarın hayatından kesitler içeren kitapta, Hindistan’a yasal olmayan yollarla girmiş olan Lindsay isimli, Avustralyalı bir hapishane kaçağının gözünden olaylara şahit oluyoruz. Kendisine yeni bir hayat kurmak isteyen Lindsay Bombay’a geliyor ve yeni bir kültürle karşı karşıya kalıyor. Bir yandan hayata tutunabilmek ve para kazanabilmek için neler yapabileceğini araştırırken bir yandan da Hintli dostlar ediniyor. Hayatta kalma mücadelesi için Bombay’ın ona sunduğu nimetlerden faydalanıyor ve sonunda mafyaya katılmasına kadar uzanan sancılı bir yol onu bekliyor. Diğer taraftan Hintli dostlarıyla arkadaşlığını pekiştiriyor, Hint Kültürünü öğreniyor ve içlerinden biri olarak Linbaba’ya dönüşüyor. Linbaba artık mafyanın bir üyesi olarak karanlık işleri yürütmeye başlıyor ve macera devam ediyor.

Bu kitabı okurken Hindistan’ın iç yüzüne bakacak, kültürüne ait dokuları fark edeceksiniz. Fakirliği ve zenginliği, acıyı ve mutluluğu aynı anda hissedeceksiniz. Dostluğu da ihaneti de göreceksiniz. Aşka şahit olacaksınız. Yardımlaşmanın huzurunu ve zorluklarda birlik olmanın gücünü hissedeceksiniz. Suçlular dünyasına girecek ve mafya olacaksınız. En acımasız insanların dünyasına şahitlik edeceksiniz. Hapishanede acı çekecek, savaşta ölümü soluyacaksınız…

Evet, yazarın gözünden kendi yaşadıklarını romanlaştırdığı bu kitap sizleri yaklaşık 850 sayfalık bir serüvene davet ediyor. Bir hayatta kalma öyküsü bu, bazen yardım ederek ve bazen acımasız olarak ama hayata tutunmak için gereken neyse onu yaparak adımlanan bir yol bu.

Peki siz de bu zorlu yolculuğa çıkmaya hazır mısınız? Bombay’ın insanı terleten havasını solumaya? ya da gecekondu mahallelerinde kalıp ihtiyaç sahibi insanlara yardım etmeye? veya zengin insanlarla beraber tehlikeli oyunlar oynamaya? Öyleyse Avustralya’da hapishaneden kaçan ve Hindistan’da sıfırdan hayat kuran Linbaba’nın hayatını roman tadında okumanız için bu kitabı tavsiye ediyorum. Herkese keyifli okumalar diliyorum!

Künye

Yazar: Gregory David Roberts

Sayfa sayısı: 842 sayfa

Çevirmen: Banu Taylan Öğüdücü

Özgün Adı :  Shantaram

Yayınevi: Artemis Yayınları

İçindekiler

1- Birinci kısım sayfa-1
2- İkinci kısım sayfa-151
3- Üçüncü kısım sayfa-311
4- Dördüncü kısım sayfa-487
5- Beşinci kısım sayfa-705

Arka kapak

Kader seni güldürmüyorsa, espriyi anlayamadın demektir. 

“Aşk, kader ve yaptığımız seçimler hakkında bildiklerimi öğrenmem çok uzun sürdü, dünyanın pek çok yerini dolaşmam gerekti ama hepsinin özünü bir anda, bir duvara zincirlenmiş halde işkence görürken kavradım.”

“Biri bana bu kitabın ne ile ilgili olduğunu sorarsa, ona dünyadaki her şeyle ilgili, diye cevap veririm. Gregory David Roberts, Bombay için tıpkı Lawrence Durrell’ın İskenderiye, Melville’in Büyük Okyanus, Thoreau’nun Walden Gölü için yaptığını yapmış. Bombay’ı dünya edebiyatının sonsuza dek anılacak yerlerinden biri kılmış.” 
-Pat Conroy

“Eşsiz, kesinlikle çok cesur ve inanılmaz vahşi. Shantaram en zengin hayal güçlerini bile hazırlıksız yakalayacak.” 
-Elle

“Shantaram ilk cümlesiyle tavlıyor. Heyecan verici, dokunaklı ve korkutucu… Muhteşem bir roman.” 
-Detroit Free Press

“Çok zekice… Canlı karakterlerle dolu. Ama Shantaram’daki en güçlü karakter şehrin ta kendisi, Bombay. Roberts’ın Hindistan’a, orada yaşayan insanlara duyduğu içten sevgi, kitabı okumayı daha da zevkli kılıyor. Roberts bizi Bombay’ın gecekondularına, uyuşturucu satılan mekanlarına, batakhanelerine, barlarına götürüyor ve, siz de gelin, diyor.  Biz de gidiyoruz.”   
-The Washington Post

“Nefes kesici… Yürekten hissedilen, film gibi izlenen bir yapıt. Heyecanla okunuyor.”
-Publisher’s Weekly

“Nefis yazılmış, sayfalarını çevirmekten kendinizi alamayacağınız bir başyapıt. Kişi ve yer adlarının gizlendiği romanlara bir yanıt. Az sayıda yabancının bildiği Hindistan’ın öteki yüzünün enfes bir anlatımı.” 
-Kirkus Reviews

“Yaratıcı bir anlatım.” 
-People

“Canlı ve eğlenceli. Duygusal ve sinematik güzellikteki dili çok etkileyici.”
-USA Today

“Engin bir düşünce gücü, sıradışı bir vizyon.” 
– Time Out

“Bu otobiyografik roman büyük oranda Roberts’in kendi hayatından alınma. Kalınlığının sizi korkutmasına izin vermeyin. Shantaram okuyacağınız en sürükleyici romanlardan biri.”
– Giant Magazine

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.

Yukarı ↑

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın