Göbekli Tepe Muhafızı

Yazar

Yonca Eldener, 1972 yılında Ankara’da doğdu. TED Ankara Koleji’ni bitirdikten sonra ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölümü’nü okuyup, mezun oldu. Meslek yaşamında satış ve pazarlama alanında geliştirme müdürlüğü, kıdemli ticaret direktörlüğü, yöneticilik, yer seçim danışmanlığı ve genel müdürlük gibi görevlerde bulundu.

“Göbekli Tepe Muhafızı”, Yonca  Eldener’in ikinci romanıdır. Evli ve iki kız çocuğu annesi olan yazar, halen bir firmada genel müdürlük görevini sürdürmektedir.

Kitap

Yonca Eldener’in ikinci kitabı olan “Göbekli Tepe Muhafızı” kitabı tarih ve inanç konularını içeren cinayet ve gizem katılmış macera-polisiye türü bir kitaptır. Konu olarak Milas’ta gerçekleşen bir cinayetin Göbeklitepe kazılarına olan bağlantısını işlemektedir. Bilgisayar korsanı Kamil’in dilbilimci olan annesi vefat ettikten sonra Milas’taki evlerini satın almak için Harran’dan gelen bir adam öldürülür. Öldürülen adamın en son gördüğü kişi ise Kamil’dir. Kamil cinayet suçlusu olarak görülürken, Harranlı adamın avukat kızı Ada cinayet soruşturmasına dahil olmak üzere Milas’a gelir ve yakından araştırmalara başlar. Araştırma sürecinde meydana gelen yeni olaylar Harran-Milas arasında geçen kovalamacaya dönüşür ve olaylar Göbeklitepe kazılarına kadar gider.

Göbeklitepe ile ilgilenenler için birkaç link bırakıyorum;

Göbeklitepe Örenyeri
Türkiye Kültür Portalı
Türkiye’deki UNESCO Dünya Mirası listesi

Kitap yorumu

Türkiye ve dünya için önemli bir arkeolojik kazı alanı olan Göbeklitepe, dünya tarihini değiştirerek yeniden yazılmasına sebep olmuştur ve tarihin sıfır noktası olarak anılmaya başlanmıştır. Bu güncel konuyu ele alıp üstüne bir kurgu kitap yazılması bölgenin bilinirliğinin artırılması açısından olumlu buluyorum. Tabii ki kitap bir arkeolojik anlatı değil ancak cinayet ve gizem işin için katılarak macera-polisiye türü olarak yazılan kitapta tarih ve inanç ile ilgili bilgiler de veriliyor.

Bilgisayar korsanı Kamil; eli ayağı olan bilgisayar ile erişemediği kapı kalmıyor ve bu yolla kazandığı paralar ile yaşamını sürdürüyor. Ve onun dilbilimci annesinin doğal ölümü sonrasında gerçekleşen bir cinayet gizemli olayların kapısını aralıyor. Kamil annesinin notlarını karıştırdıkça inançlara ve geçmişe ait birçok bilgiye ulaşıyor. Kitapta mistik öğeler üst seviyeye çıkıyor; Geçmişten gelen sabiilik gibi tarikatlar işin içerisine giriyor ve Musevilik inancından kesitler veriliyor. Geçmiş ve günümüz arasında gidip gelmeler yaşanıyor. Geçmiş ile inançlar dünyasında bir gezinti yapılıyor ve Göbeklitepe’nin tarihi değiştirişine değiniliyor. Günümüzde ise hacker (yetenekli bilgisayar uzmanı), polis, müze çalışanları, kazı ekibi, aşiret ve dış güçler yani uzaylılar hariç herşey var 🙂 Bu kadar bileşeni bir araya getiren yazar kitabı güzel bir şekilde kurgulamış, bize de okumak düşüyor. Benim keyifle okuduğum bir kitap oldu. Tabi yazar kitabın sonunda nelerin kurgu nelerin gerçek olduğuna dair birkaç sayfalık not paylaşıyor. Bu kısmı da okumakta fayda var.

Kamil ve annesine ait Milas’taki evi almak için Harran’dan gelen adam kimdir, ne iş yapar ve Milas’ta ne işi var? Harran ile Milas arasındaki bağ nedir? Göbeklitepe birçok tarihi gizemle birlikte katili de içinde mi saklıyor? tüm bu soruların cevabı kitapta!

Herkese keyifli okumalar diliyorum!

Benzer Kitap ve Yorumu

Geçmişten gelen Tanrı Zeus ve günümüzde gerçekleşen bir cinayet; geçmiş ve şu an bir arada iki kulvarda paralel ilerlemekte, “Kayıp Tanrılar Ülkesi”nde…

Künye

Yazar: Yonca Eldener

Sayfa sayısı: 352 sayfa

Yayınevi: Altın Kitaplar

Arka kapak

Dilbilimci annesini Milas Musevi Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlayan Kamil’in hayatı, hiç tanımadığı Harranlı bir adamın, evini satın almak istemesiyle alt üst olur. Milas yakınlarında cesedi bulunan adamın konuştuğu son kişi Kamil’dir ve o daha annesinin yasını tutarken kendini bir anda cinayet zanlısı olarak nezarette bulur.

Şartlı salıverilmesinin ardından gerçeğin peşine düşen Kamil, loş odasında adeta bir mabede girercesine açtığı bilgisayarının önüne döktüğü şifreleri çözdükçe yolu, binlerce yıl önce Afrika’nın ortasında nurlanan insanoğlunun dönüşüm hikâyesinin yazıldığı Göbekli Tepe’ye çıkar.

Peki Göbekli Tepe neresidir?

Anadolu’nun en derin ve kadim sırlarının fısıldandığı, gizemli inançlarla tek tanrılı dinlerin harmanlandığı, ehil olmayanlara kapalı olan sırların saklandığı ve insanlık tarihinin baştan yazıldığı bir mabet…

Ve tüm bunları koruyan dilsiz muhafızın sırrına ancak hikmet sahiplerinin vakıf olabildiği, zaman ve mekândan azade bir uğrak yeri.

Dan Brown romanlarından hoşlanıyorsanız… Mistik gizemleri seviyorsanız… “Göbekli Tepe”yi merak ediyorsanız… Tarihle, dinlerle örülmüş bie maceraya atılmak istiyorsanız… Yonca Eldener’in Altın Kitaplar’dan çıkan “Göbekli Tepe Muhafızı” tam size göre…
Ahmet HAKAN – 26.11.2014 Hürriyet

Göbekli Tepe Muhafızı’ için 4 yanıt

Add yours

  1. Yorumlarınızdan anladığım kadarıyla kurgusal, kurgusal olmasına rağmen Göbeklitepe tarihinden bilgiler sunan bir macera/polisiye romanına benziyor. Açıkçası biraz Dan Brown’un kitaplarının Türkiye şubesine benzettim 🙂 keyifli kitap yorumunuz için teşekkürler..

    Liked by 1 kişi

    1. Evet Dan Brown tarzına benziyor. Türk yazarların bu tarz kitaplar yazmaları hoşuma gidiyor. Hem tarih hem arkeoloji içeren hem de macera tarzı bir kurgu ile bunları birleştirerek oluşan kitaplardan bahsediyorum. Yorumunuz için teşekkürler.

      Beğen

  2. Göbeklitepe , Türkiye’nin en önemli tarihi alanlarından birisi her insanın gidip bir kere de olsa o havayı soluması ve bu yapılarla alakalı bilinçli olması gerekiyor.Sırf tarih içeren , ansiklopedi gibi bilgi veren kitaplardan hoşlanmayanlar için ideal bir kurgu düzenlenmişe benziyor. Yeni bir Yazar ve kitabı bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum 💐

    Liked by 1 kişi

    1. Göbeklitepe keşfi ile tarihi değiştirince meşhur oldu ve üzerine çokça kitaplar yazılmaya müzikler bestelenmeye başlandı. Bu kitapta Göbeklitepeye dikkat çekmek için Dan Brown tadında yazılmış bir kitaptır. Ve sadece Göbeklitepe değil Karia bölgesine ve o bölgede yer alan dünyanın yedi harikasından biri sayılan Mausoleum’dan bahsetmektedir. Kitabı tavsiye ederim.

      Liked by 1 kişi

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın